Цукрова кукурудза справжній лікувальний делікатес та суперфуд!

Навколо нас є речі, значення яких нам відкривається згодом, а є такі, що полонять з дитинства. В Україні де ми з вами проживаємо, гарний клімат, де є прекрасне тепле літо та чудова родюча земля. І ми з дитинства звикли смакувати молодою кукурудзою.

Ми вже знаємо, щоб від середини літа до початку осені доступний надзвичайно корисний та смачний делікатес – овочева цукрова кукурудза. Завдяки своїм властивостям овочева кукурудза відноситься до лікарських рослин, та рекомендується для вживання як для дітей так і старшого покоління.

Ціна на цукрову кукурудзу постійно зростає, це свідчить про її популярність та є гарною перспективою у її вирощуванні для городників, малих та середніх фермерських господарств, що підтверджує і світовий досвід.

Проте не всі знають, що найкраще смакувати спеціальний вид ― овочеву суперсолодку цукрову кукурудзу. Багато споживачів вже знають, що кормова кукурудза, та, яку ми традиційно вирощуємо для корму тваринам та птиці, а солодка кукурудза - делікатес для дорослих та дітей.

Проте щороку багато любителів та навіть досвідчених фермерів не знають основних секретів цієї культури, тому ми попросили українського селекціонера солодкої кукурудзи, Михайла Нагорняка, розповісти та поділитися своїми секретами.

Кукурудза цукрова (овочева) ― Делікатесний продукт. На відміну від інших підвидів кукурудзи, ― овочева, ― має унікальний склад легкозасвоюваних вуглеводів: фруктоза, цукроза, глюкоза, мальтоза, раффіноза, глюкофруктоза.

Вітаміни: С, В1, В2, РР тощо;

Мінеральні солі: Ca, K, Mg, Fe, Na, P, Ci, S та ін.

Ділиться на підтипи в залежності від вмісту цукру:

- звичайна солодкість (Su-тип) містить цукрів 4-6%, швидко, протягом доби, втрачає смак;

- підвищена солодкість (Se-тип), міістить 8-12% цукрів, протягом 1-2 діб втрачає смак, адже на жарі швидко цукри переходять в крохмаль;

- суперсолодка (Sh2-тип), містить понад 20% цукрів, і довше за інші типи зберігає свої товарні та смакові властивості (в холодильнику 0-5 градусів може зберігатися до 20 днів).

За вмістом сухих речовин та олії, ― цукровій кукурудзі нема рівних серед інших овочів.

За харчовою цінністю вона вища зеленого горошку та квасолі. У ній є:

- до 30% цукрів;

- 12-15% крохмалю;

- біля 3% протеїну;

- 1% жирів;

- вітаміни: С, В1, В2, РР;

- мінеральні солі: Ca, K, Mg, Fe, Na, P, Ci, S.

Цукрова кукурудза рекомендується для вживання при численних захворюваннях та як дієтичний продукт. При хворобах та закрепу шлунку, хворобі печінки, подагрі, нефриті; захворюваннях серцевою-судинної системи і центральної нервової системи: епілепсія, реактивний стан, депресія та інші нервові та психічні захворювання. Екстракт зерен кукурудзи містить пектини (фітоглютиніни), що мають протипухлинну активність.

Білосніжні, міцні і здорові зуби переважної більшості латиноамериканців - це результат традиційного вживання в їжу цукрової кукурудзи, багатої кальцієм рослинного походження.

 

Три секрети цукрової кукурудзи для городників від Михайла Нагорняка:

   1. Як виростити цукрово кукурудзу, щоб була смачна і споживати не тільки влітку, а й протягом вересня-жовтня ?

Якщо протягом усього літа ви хочете споживати суперсолодку цукрову кукурудзу, радимо обирати сучасні сорти із вмістом цукрів понад 20%, це такі ранні сорти як Фіона, Дейнеріс, Роттердам, а також середньостиглі Джамала та Джульєтта. Вони суперслодкі, із вмістом цукрів понад 22% та мають різний вегетаційний період, і ви продовжите до 1 місяця період збору врожаю. Але якщо висівати декілька різних сортів ще й в різні строки з інтервалом в 2 тижні, а останній посів можна здійснювати на території України до 1 липня включно, то урожай матимете до жовтня місця!

Отже, для забезпечення безперебійного надходження продукції цукрової кукурудзи високої якості обов'язковим є створення конвеєру.

      Для умов центральної України конвеєр із скоростиглих форм при багаторазовому збиранні повинен мати 4-6 строків посіву.

Перший строк посіву починається при сумі ефективних температур +22-25 °С від початку вегетації, тобто коли ґрунт прогріється на глибину 8-10 см до +10 °С протягом 3-х діб.

В пізній строки, кінець червня та початок липня висівати потрібно лише ранні сорти, адже день вже меншатиме, і пізні сорти не встигнуть сформувати качани.

 

      2. Як правильно готувати цукрову кукурудзу?

А тут є свої секрети:

Не опускайте качани в холодну воду - тільки в окріп! Якщо вода разом з качанами буде поступово нагріватися, це приведе до втрати смаку.

Якщо варити більше 8 хвилин цукрова кукурудза втрачає свої корисні властивості — розчинні речовини (цукор) переходять в нерозчинні (крохмаль).

У воду можна добавити трішки косей, та обгортки качанів, але не соліть, через сіль зерна в кукурудзи будуть жорсткими, краще посолити після приготування

Запам’ятайте, супер солодку кукурудзу готувати:

- до 8 хвилин в киплячій воді;

- до 12 хвилин на пару;

- до 10 хвилин в СВЧ-печі (не знімаючи листя);

- до 12 хвилин на грилі (кілька разів перевернути).

Традиційно кукурудзу подають злегка присоливши, та можна мастити маслом чи іншим соусом із паприки, орегано, петрушкою чи укропом, кінзою, тертим пармезаном базиліком тощо, в кого яка фантазія;))

Суперсолодка цукрова кукурудза містить до 25% цукрів, 8-10% крохмалю, близько 3% протеїну, 1% жирів, а також вітаміни C, b1, B2, PP, мінеральні солі Ca, K, Mg, Fe, Na, P, Cl, S і інші елементи. Все це робить її цінним харчовим продуктом, за поживністю переважаючи зелений горошок, квасолю та інші овочі.

 

   3. Коли правильно обривати та як зберігати початки цукрової кукурудзи?

Збирається цукрова кукурудза зранку, щоб початки не встигли прогрітися.

Після обриву качанів, зерно при високій температурі — 12 -25 °С має здатність втрачати якість через перетворення цукрів у крохмаль, випарювання вологи, ущільнення тканин шкірочки, тощо.

Тому якість зібраної продукції сильно залежить від того, коли зібрали і при якій температурі утримували початки. Саме тому рекомендуємо зберігати початки цукрової кукурудзи в молочній стиглості у холодильній камері при температурі від 0 до 5 °С і відносній вологості повітря 85-90%. Це можна робити без суттєвого зниження якості протягом 10-15 діб.

Або якщо є місце в морозильній камері — заморозити, кукурудза добре піддається заморожуванню в морозильній камері і може зберігатися до зими без суттєвої втрати цукрів та вітамінів.

Цілющі властивості цукрової кукурудзи вже давно доведені – їх потрібно лише використовувати. А для цього варто включити до раціону на обід чи полудинок, лише протягом місяця-двох, в сезон початків молодої кукурудзи і ви забудете, що таке головна біль, що таке радикуліт, ви налагодите роботу кишківніка, забудете про гастрити та інші хвороби шлунку, у  вас перестануть боліти зуби; а для тих, хто прагнете схуднути та мати струнке тіло, і при цьому не зашкодити організму, вам ваш дієтолог обов’язково вам порадить цукрову кукурудзу.

І не варто забувати, що в дитячому меню цукрова кукурудза повинна займати особливе місце.

Ми пропонуємо не просто насіння цуцкрової кукурудзи, ми вам пропонуємо частинку літа, частинку тепла, частинку нашої лобові, що ви подаруєте своїм близькім та рідним, коли зможете їх пригостити чудовим и корисним делікатесом!